THE LESBIAN SISTERS

THE LESBIAN SISTERS
Fotos de Eugenia Gusmerini

viernes, 12 de noviembre de 2010

Campanya electoral: vota en blanc


Des que es va fixar la data de les eleccions catalanes al diumenge 28 novembre he estat reflexionant. Pel mig, una vaga general i un descontent que segurament es traduirà en una cosa que els polítics i els periodistes especialitzats han convingut en dir-li desafecció. La desafecció segons un bon amic periodista es veurà reflectida en l'abstenció més que no pas en el vot en blanc. Però a mi tan se me'n fot. Perquè la meva decisió no variarà. Ni d'esquerres ni de dretes, ni de centre, ni de dalt ni de baix, ni de la lluna ni del sol, ni de la mama ni del papa, no senyora, en blanc, i dic en blanc perquè no puc votar en negre, perquè negre és el color del nostre futur. En blanc es queda la meva ment, la meva esperança, el meu desencís quan escolto i veig els candidats i le candidates -rectificar es de savis, perdoneu aquest error greu- defensant els seus programes electorals dels quals desconfio profundament. Crec que tothom hauria de votar en blanc i aquí dono per començada la meva particular campanya electoral: vota en blanc.
Però, com es fa per votar en blanc? No és tan fàcil, per una persona responsable que sap el que li ha costat a aquest país de païssos la democràcia s'ha de ser ferm i fins i tot valent. És a dir, no s'ha de canviar d'opinió, no s'ha de dubtar, el vot en blanc és un vot de protesta, és un crit a cau d'orella d'aquells i aquelles que s'omplen la boca de promeses, però també és una escopinada contra les ments ben i malpensants que no saben fer res més que criticar sense presentar alternatives, que cobren per sortir a les tertúlies polítiques i que se'ls hi suposa analistes però que no passen de polemistes partidistes que defensen els interessos corporatius de les seves empreses, no de la societat, no de la ciutadania, no de nosaltres. El vot en blanc és una definició de l'època que ens ha tocat viure, una època de grans descobriments però també de molta desestructuració, de pèrdua de valors, de crims, de terrorisme, d' abusos i guerres i d'infinits interessos creats. Què passaria si tothom votés en blanc? Quina bofetada! Quina hòstia! Quantes coses haurien de canviar! Però no us deprimiu, desgraciadament per la meva campanya això no succeirà.
Instruccions mínimes per votar en blanc el dia 28 de novembre a Catalunya: no cal llevar-se d'hora, no cal ser el primer al col·legi electoral, la verònica ha d'arribar al final. Val la pena dormir fins a ben entrat el matí, va bé tenir la pell lluenta, desfer-se de les ulleres i altres signes de cansament, una ha d'estar brillant com un estel. Esmorzar tranquil·lament, xerrar amb els amics, no connectar en cap moment ni la tele ni la ràdio, millor asaborir una bona música, llegir una mica un bon llibre, estirar les articulacions, respirar profundament, preparar-se en definitiva per al gran moment que vindrà ben entrada la tarda, quan més tard millor, si és a dos quarts de vuit millor que a les set. Es recomana quedar amb d'altres amics i amigues que també hagin decidit votar en blanc, no fos cas que algun d'ells dubtés en l'últim moment i es plantegés la possibilitat de fer un vot útil (vigilem, no pot haver-hi vot més inútil que un vot útil!). Fer un bon cafè i un bon cigarro després de dinar, fins i tot si no es fuma, pot alleugerir el pes de la gran acció que s'està a punt de dur a terme, és d'una responsabilitat extrema. Un cop s'hagi fet una bona migdiada -hem de tenir en compte que quan més descansats per al gran acte, molt millor- fora bo fer un bany o, en el seu defecte, una dutxa ben calenta que relaxi els músculs i tregui las tensions de la campanya realitzada a favor del vot més últil de tots els vots, han estat dies de lluita, de persuasió impenitent i de convicció profunda, una campanya electoral, encara que pacífica i dialogant, sempre comporta un estrés afegit. Després ens vestirem amb la nostra millor roba i ben guapos encararem el carrer fins al col·legi electoral amb la tranquilitat del que farà la feina ben feta. Per provar-nos una vegada més, repassarem totes i cadascuna de les llistes que es presenten per fer una societat pitjor en els pròxims quatre anys i, amb un petit somriure irònic i satisfet, tornarem a rebutjar la seva proposta. Agafarem un sobre a l'atzar, treurem el carnet d'identitat, buscarem la nostra taula i, ja davant de la taula, tornarem a comprovar que, efectivament, el sobre continua buit, totalment buit. I amb gràcia gairebé divina introduirem el nostre sobre buit per la ranura de l'urna que generosament ens ofereix un altre ciutadà que avui li ha tocat servir la nostra estimada democràcia.
Vota en blanc si no pots votar en negre.

10 comentarios:

Elisa Díez dijo...

No votaré en blanc encara que em sembla legítim aquelles persones que ho facin. Crec que aquestes eleccions han de canviar les coses per bé. I crec que és hora de pensar en el país, Catalunya i deixar-nos de tantes esquerres. Crec que és hora de canviar Catalunya des de Catalunya i no des de Madrid. Per això sóc incapaç de votar en blanc.

Una mujer y mil imágenes, Arlette dijo...

Paula, esta vez no estoy de acuerdo contigo, pienso que hay algun grupo, grande o pequeño que quizás se adapte a lo que desearías. Por ejemplo, cuando tenía este problema, que no nos gusta nada, votaba al partido antitaurino..almenos alguién esta contento.

Es que pienso que el voto en blanco, ¿qué signfica?, si total va a ganar alguien y les va importar muy poco al equipo ganador, como siempre, el voto en blanco y el abstenismo.

Esta mañana venía pensando en esto...

Me gusta como explicas como será tu jornada electoral, yo trabajando para la corporación local!

besos

Laura Freijo Justo dijo...

Butaques... Em sembla bé que la teva opció sigui la que m'expliques però la meva decepció, com explico al post, es total i é per això que voto en blanc. De totes maneres, no tinc tan clar que la gent que entrarà aixecarà el país, ojalá!
Arlette, me parece perfecto que discrepes, no hay problema, pero el voto en blanco se inventó para mí en estas elecciones. Adelante con tu trabajo, guapa!

Saluditos a las dos!

Rosalía Navarro dijo...

¿Y que tal si nadie vota? ¿Qué sucedería?
Besos.

juan espectador dijo...

Vot en blanc, bona idea, mala solució.
Primer problema la llei electoral. En l'estat som quaranta milions de votants, arrodonint, si votem tots, els escons es reparteixen segons els vots obtinguts en cada província per cada partit, si votem la meitat dels escons es reparteixen segons els vots obtinguts en cada provicia per cada partit, si votem només cent mil els escons es reparteixen segons els vots obtinguts en cada provicia per cada partit. El que està mal seguirà malament, el que està bé ¿perdurarà? Llavors, ¿de què serveix votar en blanc exactament?
PD: preguntes, que passaria si tothom votés en blanc? el sistema es posaria en marxa i buscaria als virus culpables per eliminar-los, vegeu 'Ensayo sobre la lucidez' JS

Laura Freijo Justo dijo...

Rosalía, mi opción es el voto en blanco porque quiero ejercer el derecho de votar que nos ha costao mucho, pero no votar puede responder tanto a un desaliento generalizado como a un pasotismo importante. Un besote!
Juan, conec 'Ensayo sobre la lucidez' i conec també el punt de partida de Saramago d'aquí que encara que desencadeni els mecanismes perquè el sistema sobrevisqui primer crearà un problema gros i si la gent fos honesta es plantejaria què estem fent malament. Però no cal arribar a aquests extrems, em conformo amb que el vot en blanc augmenti tant com perquè faci pensar als polítics, em consta que hi ha d'honestos i de responsables que s'ho prendrien com un toc important d'atenció i reflexionarien, encara que el meu vot en blanc es un vot no només contra els polítics sino contra la gran sequera intelectual, de pensament, ideològica que hi ha a la nostra societat. Potser no sóc de les que tenen respostes -encara que tinc aspiracions a tenir idees útils- però ara mateix tinc ganes de dir 'no' des del meu dret a exercicir el vot. Salutacions!

Erika dijo...

La alternativa es PP y Ciutadans. Ya está bien de tanto naZionalista acomplejado y tanto socialista corrupto. Las izquierdas solo traen pobreza y paro, mientras que la derecha trae trabajo, ética y rectitud. Eso ha sido así a lo largo de la Historia, no hay más que ver la trayectoria económica de España.

Laura Freijo Justo dijo...

Erika, respeto tu opinión, pero tu opción no es la mía, como has podido observar. Además no estoy tan segura de que lo que dices sea cierto. Aunque estoy de acuerdo en no demonizar a la derecha. Gracias por comentar.

Erika dijo...

Podrás estar segura o no, pero si te fijas en la trayectoria económica de España en los últimos años los resultados son estos:

- PSOE=paro.
- PP=bonanza económica.

Los números cantan.

Laura Freijo Justo dijo...

Erika, lo que tú llamas bonanza económica no siempre responde a una salud económica y social en la sociedad. Pero PSOE - PP es un debate que me cansa, una de las razones por las que estoy convencidísima de votar en blanco. Saludos,